Convertor bancar rapidConvertor Rapid

Curs BNR valabil pentru 22.01.2022 calendar select

help
Suma
Din
In
Rezultat
+TVA
TVA
Convertor bancarConvertor bancar
help
Suma
Valuta
Operatie Vand
Cumpar
Tip In cont
La caserie
Linkuri utile

Comunicate

EURO - cand, cum, de ce, cine?

09.02.2009

 

Euro si Uniunea Economica si Monetara – reprezentata de toate statele membre ale Uniunii Economice si Monetare care pot fi descrise intr-un stadiu avansat de integrare economica pe o singura piata. Presupune coordonare economica si fiscala iar pentru tarile care indeplinesc anumite criterii se impune o singura politica monetara si o singura moneda Euro.
Procesul de integrare economica si monetara in UE este paralel cu istoria Uniunii. Cand Uniunea a fost fondata in 1957, statele membre s-au concentart pentru a crea o piata comuna. De-a lungul timpului insa, s-a ajuns la concluzia ca este necesara o cooperare mai strasa pentru ca piata sa evolueze si sa infloreasca pe viitor. Insa scopul de a atinge o integritate EMU ce presupunea si o moneda comuna a fost stabilit in 1992 prin tratatul de la Maastricht, tratat ce a stabilit regulile de baza pentru adoptarea lui. Acesta stabilea care sunt obiectivele EMU, cine este responsabil pentru ele, si ce conditii trebuie sa indeplineasca Statele Membre pentru a adera la moneda euro. Aceste conditii sunt cunoscute sub forma de ”criterii de convergenta” sau "criteriul Maastricht” ce includ inflatie redusa si stabila, rata de schimb stabila si finante publice solide.

Cine se ocupa de euro?
Cand euro a fost instituit , el a devenit responsabilitatea Bancii Centrale Europene, care a fost infiintata in acest scop, dar si a bancilor nationale ale Statelor Membre care au adoptat euro. Toate impreuna insemnand Eurosistemul.
Politica fiscala (taxe si cheltuieli) ramane in mainile guvernelor Statelor Membre – desi ele trebuie sa adere la regulile de baza stabilite pentru sectorul fiscal, reguli supranumite si "Pactul pentru Dezvoltare si Stabilitate". Guvernele sunt responsabile in totalitate si pentru politicele de structura proprii (pensii, piete de capital) dar se obliga sa le coordoneze astfel incat sa atinga scopul comun de stabilitate si dezvoltare.

Cine foloseste euro?
Euro este moneda a 329 milioane de oameni care locuiesc in 16 zone-euro in Statele Membre. Este de asemenea folosit si in scopuri practice de o multime de state vecine Statelor Membre, sau colonii ale acestora.
De aceea nu suntem surprinsi ca euro a devenit in mod rapid a doua cea mai importanta moneda internationala dupa dolar, iar in anumite aspecte chiar a depasit dolarul.

De ce avem nevoie de euro?
Pe langa faptul ca faciliteaza modul de a calatorii, o moneda comuna presupune si o politica si economie buna. Modul in care euro este manageriat face din acesta o moneda stabila cu o inflatie scazuta si rate de dobanzi mici.O singura moneda inseamna si un pas logic si eficient pentru a putea mentine o piata comuna. Folosind o singura moneda, cresterile preturilor capata transparenta, se elimina costurile de schimbare de valuta, unge motorul economiei Uniunii, faciliteaza comertul international si ofera Uniunii o voce mai puternica la nivel mondial. Marimea si puterea monedei euro asigura de asemenea si o protectie mai mare in fata socurilor economice cum ar fi creterea neasteptata a preturilor petrolului sau turbulentele din piata monetara.
In cele din urma dar nu mai putin important, euro ofera cetatenilor Uniunii un simbol tangibil al identitatii lor europene de care ei pot fi mandrii in conditiile in care Uniunea se extinde si multe din benefiicle acestei extinderi sunt resimtite de catre cetatenii existenti si viitori.

 

Optiuni

 
Pagina anterioara